3 Boyutlu Yazıcılar ve Seramik Sanatında Kullanımı
- Arda ORAL
- 27 Şub 2022
- 2 dakikada okunur
3 boyutlu yazıcıların çıkış amacı, bir objenin üretimden önce maket veya prototip halini görmektir. Günümüzde ise ürünün kendisini üretebilecek güce sahip olmaktadırlar.

3 boyutlu yazıcılar ilk olarak 1980’li yılların başında görülmeye başlanmıştır (Resim 44). Bu teknik kullanılarak ilk üretim 1980 yılında Nagoya Belediyesi Endüstriyel Araştırmalar Enstitüsü’nden (Nagoya Municipal Industrial Research Institute) Hideo Kodoma tarafından yapılmıştır. 3 boyutlu yazıcıların ticarileşmesi ise 1986 yılında 3 boyutlu sistem şirketinin kurulmasıyla başlamıştır. Stratasys şirketi ise 1988 yılında FDM (fused deposition manufacturing) sistemi ile çalışan 3 boyutlu yazıcıyı ticarileştirmiştir. Bu sistem ile çalışan 3 boyutlu yazıcılar en çok bilinen yazıcılardır. FDM ile çalışan yazıcıların halk tarafından kullanılmaya başlaması ise, 2005 yılında Bath Üniversitesinden Dr. Adrian Bowyer’in kolay anlaşılır bir şekilde bu yazıcıyı geliştirmesidir.
3 boyutlu yazıcılar kullanılan basit ve kolay üretilebilir malzemeler sayesinde sanayide mühendislerin kullanımıyla sınırlı kalmamış, halk tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Birçok tasarımcı ve mühendis, edindiği bilgileri ve deneyimleri internet ortamında paylaşmış ve kullanımı basit bir seviyeye indirmiştir.
Günümüzde 3 boyutlu yazıcı teknolojisi sadece endüstriyel ve prototip alanında değil, sanat alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Teknolojinin evlere ve atölyelere girmeye başlamasıyla birlikte, sanatçılar ve tasarımcılar, tasarlamış oldukları bireysel tasarımlarını, bu teknolojiden faydalanarak üretmektedirler.

3 boyutlu yazıcılarda kullanılan bir teknik olan harç yığma tekniği, birçok farklı malzeme ile çalışma fikrini beraberinde getirmiştir. Gelinen noktada bu teknik beraberinde seramik malzeme ile çalışma imkânı sağlamıştır. Farklı malzemelerle deneme sonucunda, 3 boyutlu seramik yazıcıların kullanımı da başlamıştır.
3 boyutlu seramik yazıcıları kullanarak çalışmalar yapan Jonathan Keep, çalışmalarını uygulama biçimlerini internet üzerinden halka açık bir şekilde paylaşmış ve kolayca ulaşılabilir malzemelerden 3 boyutlu seramik yazıcı yapımını anlatmıştır.

Jonathan Keep’in 3 boyutlu yazıcıları seramik alanında kullanıp yaygınlaşmasından sonra veya paralel olarak birçok seramik sanatçısı bu teknolojiyi kullanarak üretimlerine başlamıştır

Kendi 3 boyutlu yazıcısını üreten ve çalışmalarına başlayan bir diğer sanatçı ise Oliver Van Herpt’dir. Sanatçı 3 boyutlu seramik yazıcısını daha büyük boyutlarda tasarlamış ve büyük ölçekli ürünler üretmeyi başarmıştır. Daha büyük ürünler üretmeyi hedefleyen sanatçı aynı zamanda ürettiği seramiklerin fonksiyonel olmasını da istemektedir ve bu şekilde çalışmalarına devam etmektedir.

3 boyutlu seramik yazıcıları birçok seramik sanatçısı fonksiyonel ve dekoratif amaçlı ürün tasarımlarında kullanmaktadır. Bri Murphy ise, 3 boyutlu seramik yazıcı teknolojisini kullanarak küçük ölçekli seramik heykeller yapmaktadır (Resim 48). Dekoratif ve fonksiyonel ürünler üzerinde çalışmaları olan sanatçı, genel olarak heykel ve figürinler üretmektedir.
Bu teknolojiyi kullanarak çalışmalarına devam eden John Balistreri, Michael Eden, Bryan Czibesz, Jack Hardie, Yao Van Den Heerik gibi sanatçılar halen bu teknoloji üzerinde çalışıp seramik alanında geliştirmeye devam etmektedirler.
コメント